Sprøde brunkager

Brunkager hører julen til – det syntes i hvert fald vores søn. Ingen jul uden brunkager. Hans kammerats far bager hvert år brunkager, og hvert år hører jeg om disse skønne brunkager. Det har jeg selvfølgelig ikke kunne have hængende på mig, så jeg har prøvet til flere gange og i flere år. Men hver gang med samme resultat, kedelige, bløde eller hårde.

Igen i år lød svaret da jeg spurgte hvilke småkager familien kunne tænke sig: “Brunkager”! Men men men, det skulle være løgn skulle det. En djævel for i mig og har studeret et utal af brunkageopskrifter og efter først at have udformet en opskrift med alt hvad hjertet kunne begære, begyndte jeg igen at fjerne ingredienser, og besluttede mig for at det skulle være simpelt, enkelt og sprødt. Og billederne her lyver ikke. Brunkagerne smager så englene synger. De er sprøde og smagfulde, enkle og super nemme og hurtige at lave. Dejen laver jeg om aftenen og ligger rullerne på køl til næste dag. Så tager det ikke lang tid at bage brunkagerne. Man kan også fryse nogle af rullerne, når de er stivnet i køleskabet og efterfølgende tages op af fryseren, tø dejen op og dermed nemt kunne bage og servere nybagte småkager.

Hemmeligheden bag det hele er: De skal skæres tyndt ud! Og når jeg skriver tyndt så mener jeg tyndt.
1 mm. og så bager jeg dem 4-5 min. ved 180 grader.

Sprøde brunkager

Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 5 minutter
Antal 120 stk

Ingredienser
  

 • 125 g smør
 • 50 g farin
 • 50 g sukker
 • 90 g lys sirup
 • 25 g mandler smuttede og finthakkede
 • tsk kanel
 • ½ tsk stødt nelliker
 • ¼ tsk salt
 • ¾ tsk potaske udrørt i ½ spsk vand
 • 225 g hvedemel siet
 • 25 g kartoffelmel siet

Sådan gør du
 

 • Smør, farin, sukker og sirup blandes i en gryde og varmes op til kogepunktet
 • Fjern gryden fra varmen
 • Tilsæt alle øvrige ingredienser og rør rundt – kun lige til dejen hænger sammen
 • Lad dejen køle af
 • Form dejen til ruller. Jeg former mine ruller til ca. 4 cm. i diameter
 • Jeg ruller mine ruller stramt ind i husholdsningsfilm
 • Lig dem i køleskabet og vend dem et par gange den næste halve til hele time, så de bevarer den runde form.
 • Når dejen er stivnet – jeg lader dem ligge til næste dag, tages dejrullerne ud og de skæres i 1 mm tynde skiver og placer dem på bageplader med bagepapir. Jeg har 25 på hver plade.
 • Bag kagerne 4-5 min. ved 180° (alm. ovn).
 • Lad brunkagerne køle helt af på en rist før de opbevares i en tætsluttede kagedåse.
 • OBS! brunkagerne er bløde når de kommer ud af ovnen, men bliver sprøde så snart de er kølet af.

2 thoughts on “Sprøde brunkager

  1. Hej Marianne

   Det lyder som et super fint forslag. Jeg har dog ikke selv prøvet det.
   Vær dog forsigtig med ikke at mase rullen så du mister den runde form.
   Del endelig din erfaring her.
   Godt Nytår.
   Vh Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering