Norske klejner

Vi har i vores familie en tradition hvert år til jul, hvor vi i starten af december besøger H.C. Andersens julemarked i Odense. Det har vi gjort siden børnene sad i klapvogn. Masser af hyggelige boder, hestevogne der kører børn og voksne en tur rundt i de hyggelige gader. Lirekassemandens toner der lyder ud over pladsen, gademusikanter, gøglere, spejderne der inviterer til bål og snobrød. Kandiserede æbler og bagerens lækre julekager, heriblandt norske gærklejner. Hvert år har vi afsluttet vores tur rundt på markedet med grillpølser, æbleskiver og gløgg i spejlteltet, hvor vi kunne sidde i de små hyggelige båse rundt langs teltdugen og nyde vores spise, til underholdning på scenen.

Nu er børnene flyttet hjemmefra og traditionen eksisterer stadig <3 Desværre er der sket ændringer på markedet, som ikke byder på samme oplevelser og i samme omfang og mængde som tidligere. Spejlteltet er desværre heller ikke længere at finde på det eventyrlige julemarked.
Selvom Odense kommune ikke har samme opfattelse af traditioner som vi har i vores familie, og derfor har overdraget markedet til private hænder, hvilket har resulteret i betydelige indskrænkelser, så har vi i vores familie alligevel holdt traditionen i hævd, og i år var ingen undtagelse.

Sønnike har en masse eksamener foran sig i kalenderen, så han måtte desværre lade pligterne komme før fornøjelserne i år – men han var savnet. Vi andre drog traditionen tro afsted med toget til Odense, og brugte et par hyggelige timer sammen på markedet – som vi sluttede af med grillpølser under varmelamperne hos Lørups, inden vi futtede hjem igen.

Men men men – i år købte vi ikke norske gærklejner, idet jeg havde lovet at jeg ville servere nykogte norske klejner på søndagkaffebordet den efterfølgende dag – det lagde faktisk lidt et pres, for bagerens klejner på markedet er fantastisk gode. Men sønnike var glad – og alle roste mine klejner. Lækre svampede og med god smag.

Det er mange år siden jeg sidst har kogt norske gærklejner – den slags overlod jeg vil min svigermor, som desværre ikke er iblandt os længere. Hun videregav mig sin opskrift for en del år siden, men hun bagte på slump 🙂 en kop dit og en kop dat, og sådan bager jeg slet ikke. Jeg vejer alting af. Så jeg har med svigermors opskrift i hånden afsøgt internettet for mål på en kop og opskrifter der lignede hendes. Det har resulteret i denne opskrift som jeg helt havde glemt resultatet af. Men nu er den nedskrevet på computeren og tilmed også videregivet til jer. Jeg håber i bliver lige så glade for klejnerne som jeg er.

Norske klejner

Forb. tid 3 timer 20 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Antal 8 stk

Ingredienser
  

 • 35 g smør
 • 125 g kold mælk
 • 1 lille æg
 • 15 g gær
 • 270 g hvedemel
 • 35 g sukker
 • 1/2 tsk salt
 • 1/2 tsk kardemomme
 • 1/2 citron skallen herfra

Glasur

 • Flormelis
 • vand kogende
 • gul frugtfarve

Diverse

 • 1 L solsikkeolie til kogning

Sådan gør du
 

 • Smelt smørret og bland det med mælken i røremaskinens skål.
 • Tilsæt ægget og opløs gæren i blandingen
 • Tilsæt mel, sukker, salt, kardemomme og citronskal og lad røremaskinen ælte dejen til den er blank og slipper skålens kanter. Det tager ca. 5 min. på medium hastighed.
 • Sæt husholdningsfilm over skålen og lad dejen hæve ved stuetemperatur i 2 timer.
 • Løft dejen ud på et meldrysset bord og træk/tryk/rul dejen ud til et rektangulært stykke på 1 cm. tykkelse. Vær forsigtig med dejen – den skal ikke æltes. Kun på den måde opnår man luftigheden i dejen.
 • Del dejen i 8 aflange stykker vha. en kniv eller f.eks. et pizzahjul. Skær et snit i miden af hvert stykke og vrid klejnen ved at trække den ene ende af dejstykket igennem snittet/hullet.
 • Læg de færdige klejner på en plade med bagepapir og dæk pladen med husholdningsfilm og viskestykke, og lad dem efterhæve 1 time.
 • Hæld olien i en mellemstor gryde og varm olien op til 170 grader (hold øje med temperaturen – den er vigtig).
 • Lig en klejne ned i olien (jeg koger en af gangen), og kog den i ca. 1 min på hver side til den har taget fin farve.
 • Løft klejnen op på en plade med bagepapir hvor den kan dryppe af.
 • Rør flormelis med kogende vand og tilsæt gul frugtfarve.
 • Når klejnerne er kølet af, pyntes de med glasur og er klar til servering.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering