Nybagte sprøde og rustikke stykker med havregryn. Koldhævet dej – kun rørt sammen med en grydeske. 10 minutters arbejde og dejen er klar til at komme i køleskabet til næste morgen. Nemmere bliver det ikke.
Jeg elsker at bage og jeg elsker at forkæle familien med godt brød. Dertil hører hyggelige morgner i weekenden hvor vi har tid til kaffe, avis og godt morgenbrød. Meeen det er ikke altid jeg gider stå i køkkenet om morgenen, og så er det bare super at have rørt en dej sammen aftenen før. Når jeg står ud af sengen er det så blot at tage skålen ud af køleskabet og lade den stå og vågne på bordet, mens vi også langsomt vågner. Se med herunder.
Koldhævede rustikke stykker
Ingredienser
- 13 g gær
- 3,5 dl vand koldt
- ½ spsk akaciehonning
- 1 tsk groft salt
- 100 g havregryn
- 325 g hvedemel
- 10 g bageenzymer kan udelades
Sådan gør du
Dag 1
- Opløs gæren i vandet
- Tilsæt honning og salt og rør til det er opløst
- Tilsæt havregryn, mel og bageenzym og rør med en grydeske
- Hold lidt igen med melet. Dejen skal være våd men ikke flydende. Du skal kunne røre rundt med din grydeske. Hellere for lidt end for meget mel. (Mel har forskellig sugeevne)
- Hæld dejen i en skål/beholder smurt med olie og sæt låg på og sæt den i køleskabet natten over.
Dag 2
- Tag skålen ud af køleskabet og lad den stå ved stuetemperatur i 1,5 time
- Varm ovnen op til 250° med dit bagestål eller en bageplade, midt i ovnen, og en bradepande på nedereste rille
- Hæld dejen ud på et meldrysset bord
- Med din dejspatel former du dejen til et aflangt stykke
- Skær dernæst ud i 7 stykker og læg dem på et stykke bagepapir
- Flyt bagepapiret med stykkerne ind i ovnen og hæld ½ dl kogende vand i bradepanden
- Bag stykkerne i 16-17 min. Luk dampen ud efter 10 min.
- Lad stykkerne køle af på en rist.
Er det frisk gær eller tørgær i bruger til de koldhævet
Hej Lillian
De 13 gram her er frisk gær. Jeg skriver altid hvis det er tørgær.
God fornøjelse med bagningen.
Vh Camilla
Virkelige lækre morgenboller, men hvilken betydning har det, hvis ikke de står 1,5 time før bagning? Man skal jo meget tidligt op for at bollerne kan være bagt og klar til de andre står op.
Kunne de evt. hæve på køkkenbordet inden de kommer i køleskabet i stedet for?
Hej Betina
Denne dej har brug for at “vågne” før den bages. Hævetid på køkkenbordet inden køleskabet giver ikke samme effekt – desværre.
Hej. Kan jeg bruge denne dej til flutes🤔
Hej Marianne
Det kan jeg ikke se der skulle være noget til hinder for.
Rigtig god fornøjelse.