4. Søndag i advent med gløgg og æbleskiver

Denne søndag var lidt anderledes end de andre søndage.
I dag var vi blot vi 4 samlet og julen ligger lige foran os. Flere har allerede taget hul på juleferien, og juletræet skulle fældes.
Dagen startede med hjemmebagte rundstykker som vanligt. Elsker de her morgner med duften af kaffe, stilheden i køkkenet og kalenderlyset der stille lyser op i mørket.
Da juletræet senere på dagen var blevet fældet stod den på gløgg og æbleskiver og i dag fik jeg hjælp i køkkenet, i det manden lovede at bage æbleskiverne.
Denne december har på mange måder været helt anderledes en vanligt.
Grundet corona har vi ikke set alle dem vi plejer, og her i december plejer vi også at samle alle vores venner til gløgg og æbleskiver.
Sådan blev det ikke i år. Vi passer på hinanden – hver for sig.

Gløggen i år skulle derfor også være anderledes. Jeg holder meget af et glas gløgg her i december – det luner dejligt i en kold tid. Men modsat syntes jeg også at den røde gløgg kan blive lidt tung. Derfor bestemte jeg mig til at lave en hvid gløgg i år.

Det viste sig at være et fortrineligt valg. Jeg endte ud med en fin afpasset blanding af syrlighed fra hvidvinen og appelsinerne og sødmen fra de mange julekrydderier som stjerneanis, kanel, kardemomme, nelliker og ingefær. Som tilbehør i gløggen valgte jeg at lade mandler og tranebær trække i rom, og servere i en skål dertil.

Det smagte super godt og denne gløgg er her i huset kommet for at blive. Mandens æbleskiver blev måske ikke de flotteste, men selvom vi også spiser med øjnene så, smagte de dejligt. Varmen var en lille smule svær at styre på denne støbejerns pande, men efter et par pandefulde, så var den der.

Rigtig glædelig jul til jer alle – og måske jeg skulle lave en portion gløgg til juleaftensdag som en servering efter en travetur – der bliver erstattet af kirkegangen…..vi passer på hinanden hver for sig.


Hvid gløgg

En super dejlig hvid gløgg – med en fin afpasset blanding af syrlighed og sødme, og med alle de skønne julekrydderier.
Forb. tid 30 minutter

Ingredienser
  

  • 1 flaske hvidvin
  • 1/2 flaske hvid portvin
  • 1 appelsin skåret i skiver
  • 3 cm ingefær skrællet og skåret i tynde skiver
  • 1/2 tsk sorte peberkorn
  • 1 tsk nelliker
  • 1 tsk kardemommekerner
  • 2 stjerneanis
  • 2 kanelstænger

Tilbehør

  • 100 g mandler smuttede og grofthakkede
  • 100 g tranebær (eller halv tranebær og halv rosiner)

Sådan gør du
 

  • Rom, mandler og tranebær og/eller rosiner ligges i en skål med tætsluttede låg og trækker i 1-2 timer.
  • Alle ingredienser til gløggen kommes i en gryde og blandingen varmes igennem i ca. 15 min. ved lav varme. Gløggen må ikke koge.
  • Hæld rommen fra mandler og tranebær og brug det til at smage gløggen til.
  • Server gløggen varm og med mandler og tranebær i en skål som tilbehør – som dine gæster selv tilsætter efter ønske og mængde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering