Søndagskaffe med svampede gulerodsboller

Der er hyggestemning i luften. Det er søndag og i dag samles vi alle til søndagskaffe. Jeg elsker søndag.

Udenfor skinner solen og himlen er blå. Den friske frostklare luft er skøn.
I dag er det fastelavn og mange børn er i dag klædt ud – og mange steder lyder stroferne “Fastelavn er mit navn…..”
Jeg mindes da vores børn var små og kreativiteten blomstrede når vi skulle finde på udklædning til fastelavn. Mange timer er blevet brugt på at sy, lave rekvisitter og male. De var ikke ret gamle før de selv var en del af forberedelserne og nogle år var kreativiteten højere end andre. Måske blegnede det faktisk lidt i takt med at de blev ældre, og som store teenagere var der ikke helt samme entusiasme omkring fastelavn på efterskole og i gymnasiet.

Forleden dag fandt vores datter en stak fotoalbum frem og mange minder dukkede frem i takt med at vi bladrede igennem albummene. Her stødte vi på flere sjove udklædninger.

Uden undtagelse har jeg hvert år bagt fastelavnsboller – og opskriften finder I her på bloggen. For et par søndage siden gjorde jeg ligeså, så det står der ikke på søndagskaffebordet i dag, men istedet sunde lækre gulerodsboller med chiafrø.


Bollerne er super nemme at lave – som næsten alt på denne blog er.
Min blog er nemme opskrifter hvor alle kan være med (dog kræver rundstykker lidt øvelse).
Derfor håber jeg at du kaster dig ud i at prøve nogle af mine opskrifter.
Formålet med bloggen er at videregive opskrifter der er nemme i en travl hverdag, men som smager skønt, og med en ingrediensliste der indeholder ting som vi oftest har i skabe og skuffer og dermed ikke kræver indkøb af 117 forskellige ting som måske ikke bliver brugt efterfølgende.

Jeg håber du lader dig inspirere.

Gulerodsboller med chiafrø

Forb. tid 2 timer
Tilb. tid 15 minutter
Antal 20

Ingredienser
  

  • 2 spsk chiafrø
  • 1 dl vand
  • 25 g gær
  • 60 g smør
  • 4 dl kærnemælk alternativt cremefraiche, yoghurt nat., skyr eller lign.
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 250 g revet gulerod
  • 100 g fuldkornshvedemel
  • 775 g hvedemel
  • 8 g bageenzym kan udelades
  • 2 æg (det ene til at pensle med)

Sådan gør du
 

  • Bland chiafrø og vand og lad det trække i 20-25 min.
  • Smelt smør og hæld kærnemælken i.
  • Hæld smør og kærnemælk i røremaskinens røreskål og opløs gæren heri.
  • Tilsæt salt, sukker, æg, gulerødder og chiafrø og rør rundt.
  • Tilsæt begge slags mel og rør dejen i ca. 10 min. til dejen slipper skålens kanter. Dejen skal være lidt klistret.
  • Sæt husholdningsfilm over skålen og lad dejen hæve lunt i 1 time.
  • Ælt dejen kort igennem på et meldrysset bord. Tilsæt ikke for meget mel, men sørg istedet for hele tiden af have mel på hænderne når du former bollerne.
  • Del dejen i 18-20 lige store dele. Virk bollerne godt op (stram dem op så overfladen bliver strammet op) og tril dem runde med en hul hånd.
  • Fordel bollerne på 2 plader og lad dem hæve lunt med et fugtigt viskestykke over, i 45 min.
  • Pensl bollerne med pisket æg
  • Bag bollerne v/225 grader (alm. ovn) i ca. 15 min.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering