Joras knolde

På søndags-morgenbordet i dag serverede jeg Joras knolde, efter John Hornbeks opskrift. Lækre luftige og med poppede durumkerner – som jeg holder meget af.
Dejen er en koldhævet dej, hvilket gør planlægning til en leg, og afføder stort set ingen arbejde om morgenen.
Dejen til knoldene skal blot røres sammen med en ske, og så i køleskabet. Næste morgen lader jeg dejen hvile et par timer på køkkenbordet, hælder den ud på bordet, og skærer den i passende stykker – og så i ovnen.

Det betyder ingenting hos os at dejen skal stå et par timer, for jeg er A menneske og tidligt oppe, og min mand, lige det modsatte. Så jeg hygger mig i køkkenet, mens jeg kan høre en boblen fra soveværelset.

Men nogen gange er det bare rart at kunne sætte sig med kaffen og avisen og ikke skulle lave en masse, men blot tage dejen ud af køleskabet. Som i kan se i mange af mine opskrifter, er jeg stor fortaler for koldhævet dej 🙂

Jeg fik i dag 8 knolde ud af denne portion (det afhænger af størrelsen man skærer), og de resterende efter morgenmaden får de unge mennesker med hjem når de kommer til søndagskaffe, – sammen med en masse andet hjemmebag som formiddagen i dag skal gå med 🙂

Joras knolde

John Hornbek
Forb. tid 12 timer 10 minutter
Tilb. tid 22 minutter
Antal 8 stk

Ingredienser
  

 • 225 g Ølandshvede, finsigtet
 • 130 g Tipo00 Pizzamel
 • 55 g Powerbake Fuldkornshvede
 • 7 g Salt
 • 20 g Poppet Durumkerner
 • 8 g Optimax bageenzym
 • 18 g Hvedesur
 • 4 g Tørgær Jeg bruger rødgær
 • 9 g Rapsolie Jeg bruger altid koldpresset rapsolie
 • 330 ml Vand
 • Blå birkes Til drys

Sådan gør du
 

Dag 1

 • Bland alle tørre ingredienser i en skål
 • Tilsæt vand og olie og rør det sammen med en ske, til alt melet er vådt
 • Hæld dejen i en skål/beholder med låg, smurt med olie, og sæt den i køleskabet
 • Efter 2 timer, vendes dejen 4 gange (fra nord, syd, øst og vest)
 • Lad dejen hæve yderligere 12-24 timer i køleskabet

Dag 2

 • Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå 2 timer på køkkenbordet i beholderen.
 • Imens varmes ovn og bagestål op tilk 250 grader. Hvis man ikke har et bagestål, så lader man blot en bageplade varme op i ovnen istedet.
 • Drys mel på bordet og hæld dejen ud på bordet
 • Drys et lag blå birkes ud over dejen
 • Skær dejen i stykker vha. en dejskærer og sæt dem på et stykke bagepapir, placeret på et pizzaspade eller bagsiden af en bageplade.
 • Flyt bollerne med bagepapiret ind i ovnen på bagestålet eller bagepladen
 • Bag bollerne 2 min. og skru dernæst ned til 210°
 • Bag dernæst 20-22 min. til de er gyldne. Hold øje – ikke 2 ovne varmer ens.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering