Rugbrød med solsikkekerner

Min familie holder af godt rugbrød og flere af dem har madpakke med dagligt. Nogle af dem har en forkærlighed for svampet rugbrød med en del kerner, og jeg har derfor med en vis præstationsangst kastet mig ud i, at se om jeg kan levere et lige så godt og svampet rugbrød som de store brødproducenter.
I sidste uge bagte jeg et græskarkerne rugbrød, og i denne weekend kastede jeg mig så ud i rugbrød med solsikkekerner. Da jeg ikke bager med surdej men med NemSur, har jeg søgt inspiration hos John Hornbek.

Jeg bager generelt ud fra principperne om, at det skal være lækkert men nemt, og det skal være på et niveau hvor alle kan være med. Hvor det tidsmæssigt kan passes ind i familiens hverdag og rutiner, hvorfor jeg også ofte også bager med koldhævet dej, der netop giver plads til at kunne passe det ind i hverdagen, idet hævetiderne på køl ofte kan varieres fra 12-24 timer.

De rugbrød jeg har bagt indtil nu har taget 2 timer fra start til slut. Det er ikke koldhævning men hævning med damp (en skål kogende vand ved siden af og en plastkasse henover).
Dejen røres på røremaskine, hæver, og bages så i ovnen. Det er super nemt, og jeg må indrømme, jeg har kun fået ros indtil nu, af den rugbrøds-spisende familie.

I går havde jeg lovet at de unge mennesker nok skulle få nybagt rugbrød med hjem, og jeg bagte derfor 2 hele rugbrød søndag formiddag. Jeg har flere forskellige forme og besluttede mig for at bage et i hver sin slags form, for at opnå forskelligt udseende (høj firkantet brød, og lav aflangt brød), men man skal læree så længe man lever! Jeg bager fremadrettet i mine rugbrødsforme til formålet (eller med andre ord – næste gang måler jeg rumindholdet af formen inden jeg tager en ny/anden form i brug – for under hævningen flød dejen over i den ene af dem æv).
Opskriften her, passer til en form på ca. 3 liter.

Uanset form – så har jeg i dag spist rugbrød til morgenmad, med ost og en kop kaffe til. MUMS siger jeg bare – blød, svampet og tilpas med kerner. Så mon ikke også den rugbrødsspisende familie godkender denne uges brød – det håber jeg. Jeg har ihvertfald selv godkendt det.

Se med her – håber i lader jer inspirere til at prøve selv. I næste weekend afprøves endnu et brød. Fordi madpakkerne ikke skal blive ensformige og for udfordringens skyld. Følg med her på bloggen.

Rugbrød med solsikkekerner

Forb. tid 1 time 15 minutter
Tilb. tid 50 minutter
Antal 1

Equipment

 • Røremaskine

Ingredienser
  

 • 150 g Poppet rug
 • 75 g Solsikkekerner
 • 75 g Rugflager
 • 35 g Nemsur
 • 12 g Salt
 • 200 g Rugmel
 • 100 g Power Bake Fuldkornshvede
 • 100 g Hvedemel
 • 10 g Tørgær Jeg bruger rødgær
 • 8 g Optimax bageenzym
 • 38 g Flydende Malt
 • 490 ml Vand
 • 50 g Kærnemælk Man kan også bruge yoghurt eller andet surmælksprodukt

Sådan gør du
 

 • Kerner, Nem-Sur, salt, vand og kærnemælk blandet i røremaskinens skål og der røres med K-Spaden i 5-7 min.
 • Tilsæt alle øvrige ingredienser og rør i 12-14 min. på mellem hastighed
 • Hæld dejen i en smurt form og tryk den godt ned
 • Drys solsikkekerner på som pynt og tryk den ned (bruger bagsiden af en spiseske)
 • Lad brødet hæve i 45 min. med damp.
  Jeg sætter brødet ved siden af en skål med kogende vand, og sætter en plastkasse over, så dampen bliver derinde. Alternativt kan man sætte det ind i en kold ovn med en skål kogende vand.
 • Bag brødet ved 180 grader varmluft i ca. 50 min. til brødet har en kernetemperatur på 96°
 • Lad brødet køle et par min. og tag det dernæst ud af formen og pak det ind i et viskestykke og lad det køle helt af der. På den måde bevares fugten i brødet.
 • Når brødet er kølet helt af, opbevares det i en plastpose.

Noter

Passer til en rugbrødsform på ca. 3 liter
Min form måler 10 x 10 x 30 cm.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering