Fuldkornsgrydebrød med øl

1/3 del fuldkornsmel og 1 øl, er begge dele med til at give et godt brød med masser af fylde og god smag.

I påsken har jeg brugt en del timer i køkkenet på at bage og lave mad, og var så heldig at vi 2. påskedag var inviteret til frokost hos et vennepar, for første gang i lang tid. Dejligt at være sammen igen. Coronarestriktioner har sat mange begrænsninger gennem lang tid, så det var dejligt at være sammen med vennerne igen og tilmed over et lækkert tapasbord.

Det betød tillige at jeg kunne slappe af og nyde at sætte mig til bords uden forudgående arbejde 🙂 Men det betød også at jeg i aftes inden jeg gik i seng opdagede at brødboksen var tom! Så jeg skyndte mig at røre en dej sammen til et grydebrød.
Det er ved at være længe siden jeg sidst har bagt grydebrød. Det er nemt, det smager godt og der findes et utal af muligheder for variation.

Dette brød består af ca. 1/3 fuldkornsmel, og 2/3 Manitobamel, vand, gær, honning og 1 øl. Øllet giver en super god smag. Jeg brugte 10 min. i køkkenet max. inden jeg kunne sætte en skål dej i køleskabet og trisse ind i seng.

Til morgen varmede jeg ovn og gryde op til 250 grader, mens dejen hvilede på køkkenbordet. Hældte den dernæst i gryden og 45 min. senere tog jeg dette brød ud af ovnen. – MUMS det smager godt.

Grydebrød med fuldkornsmel og øl

Forb. tid 10 timer 10 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Antal 1 brød

Ingredienser
  

 • 3 dl vand kold/halvlunken
 • 1 øl Jeg brugte en alm. Carlsberg (33 ml)
 • 1 tsk honning
 • 10 g gær
 • 250 g groft fuldkornshvedemel
 • 400 g manitobamel
 • 1 spsk groft salt

Sådan gør du
 

Dag 1

 • Bland vand, øl og honning og opløs gæren heri
 • Bland de 2 slags mel og salt
 • Rør mel og salt i opløsningen med en grydeske til en ensartet lidt tynd grød
 • Sæt låg på skålen og sæt den i køleskabet natten over

Dag 2

 • Tag dejen ud af ovnen og lad den stå på bordet 1 time
 • Sæt imens en støbejernsgryde i ovnen og tænd på 250 grader. Det tager ca 40-45 min. for gryden at opnå den høje temperatur.
 • Hæld dejen i gryden
  (Drys evt. lidt mel i bunden af gryden først. I min gryde er det ikke nødvendig, men er du i tvivl så hæld lidt mel, så du undgår at dejen hænger i).
 • Sæt gryden i ovnen med låg på og bag brødet i 30 min.
 • Tag låget af gryden, sænk temperaturen til 230 grader og bag yderligere 15 min. til brødet har en flot farve
 • Tag brødet ud af gryden og lad det køle af på en rist.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering