Jeg har købt mig et bagestål og derfor har jeg i dag nørdet lidt videre med brugen af dette.
Et bagestål skal klaregøres til bagning idet det skal olieres af 3-4 omgange i en time ved 250 grader. DET KRÆVER UDLUFTNING IMENS 🙂
Så i dag har jeg bagt de lækreste sprøde grove boller med en masse lækre lufthuller i. De fik en super volumen og en lækker sprød skorpe.
![](https://i0.wp.com/www.soendagskaffe.dk/wp-content/uploads/2021/01/IMG_6749-scaled.jpg?ssl=1)
![](https://i2.wp.com/www.soendagskaffe.dk/wp-content/uploads/2021/01/IMG_6738-1-scaled.jpg?ssl=1)
![](https://i2.wp.com/www.soendagskaffe.dk/wp-content/uploads/2021/01/IMG_6741-scaled.jpg?ssl=1)
![](https://i2.wp.com/www.soendagskaffe.dk/wp-content/uploads/2021/01/IMG_6751-scaled.jpg?ssl=1)
![](https://i0.wp.com/www.soendagskaffe.dk/wp-content/uploads/2021/01/IMG_6749-scaled.jpg?fit=250%2C167&ssl=1)
Koldthævede boller med fuldkorns ølandshvede
Ingredienser
- 10 g gær
- 450 g koldt vand
- 100 g fuldkorns ølandshvede Eller alm. ølandshvede
- 450 g hvedemel
- 14 g Optimax bageenzym
- 10 g salt
- 15 g hvedesur
- 1 spsk olie til at smøre skålen med
Sådan gør du
Dag 1
- Rør gæren ud i vandet
- Tilsæt fuldkorns ølandshvede og rør det godt sammen
- Tilsæt hvedemel, bageenzym, salt og hvedesur og ælt dejen på røremaskinen ved medium hastighed i 10-14 min. Dejen skal slippe skålens kanter og være glat og elastisk.
- Smør en skål med olie og kom dejen heri
- Dæk skålen til med låg eller husholdningsfilm og lad den stå på bordet 1 time
- Sæt skålen i køleskabet i 12-18 timer
Dag 2
- Sæt dit bagestål i ovnen eller en alm. bageplade og varm op til 250 grader. (Bagestålet er ca. 45-50 min. om at blive varm nok – en alm. bageplade er 20 min. nok). Sæt en skål med granitskærver i bunden, eller sæt en bradepande på nederste rille, under opvarmningen.
- Tag skålen ud af køleskabet og lad den stå på bordet 1 time
- Hæld dejen ud på et meldrysset bord. Fold dejen forsigtigt et par gange, og skær den ud med din dejskærer i ca. 9 stykker.
- Placer stykkerne på bagepapir på en bageplade.Sæt pladen i ovnen og hæld 1,5 dl. vand over skærverne eller i bradepanden. Dæk ovnens ventilationshuller til med et viskestykke, og bag bollerne i ovnen ved 250 grader i 5 min.
- Skru ned til 225 grader, tag skræverne/bradepanden ud, fjerne viskestykket, og fortsæt bagningen i 10-15 min.
- Lad bollerne køle af på en rist